Pezseg az élet Kocsordon címmel jelent meg a Kelet-Magyarország napilap Városaink, településeink különszámában egy cikk, amely Kocsordról, fejlesztéséről, dinamikus fejlődéséről, sikereiről szól. Büszke vagyok arra, hogy ezeket a hatalmas eredményeket elértük Kocsord számára és van miről beszámolni!

A Kelet-Magyarország általam készített cikkét lentebb teljes terjedelmében is elolvashatják.

Barátsággal:
Földi István

Pezseg az élet Kocsordon - KM

PEZSEG AZ ÉLET KOCSORDON„Kocsord az elmúlt három évben egy fejlődési, modernizálási folyamaton ment keresztül, amely a település számos területét érintette és a helyi lakosok, a településen áthaladók egyaránt érezhetik ennek pozitív hatását.
Önkormányzatunk arra törekszik, hogy egy modern infrastruktúrával rendelkező, minél szebb arculatú települést hozzunk létre, ahonnan nem vágyódnak el a fiatalok, sőt, visszavágynak Kocsordra, itt telepednek le és alapítanak családot.

Engedjék meg, hogy bemutassam Önöknek a település életének azon területeit, ahol jelentős változásokat, pozitív eredményeket, sikereket értünk el az elmúlt évek során.

Megtett intézkedéseink között az egyik első helyen szerepelt a pályázati rendszerünk megújítása, fejlesztése. Örömmel mondhatom, hogy közel fél milliárd forint pályázati forrást sikerült lehívnunk az elmúlt három évben. Sikeres pályázataink közül szeretném kiemelni a két legjelentősebb pályázatunkat. Az egyik a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda felújítása és bővítése tárgyában elnyert pályázatunk, melynek keretében 173.262.957 Ft támogatási összegből újul meg a községi óvodánk. A projekt során az Óvoda új tornaszobával és kiszolgáló helyiséggel bővül, valamint maradéktalan akadálymentesítésre és játszótéri eszközök tárolására szolgáló helyiség, valamint belső kerítések megépítésre kerül sor, valamint a meglévő épület is teljes mértékben felújításra kerül. Július 15-ig szükséges megszereznünk a jogerős építési engedélyt, ezt követően kezdődhet meg a kiviteli tervek elkészítése, a nyár végén pedig a kivitelezési munkák elvégzése.
A másik jelentős pályázatunk az Unitárius egyháztörténeti, kulturális és turisztikai attrakciófejlesztés Kocsordon c. pályázat, melyben az Önkormányzatunk konzorciumi partnerként vesz részt, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületével. A 107.872.300 Ft összegű pályázat keretében a műemléki kocsordi unitárius templom és környéke újul meg. A projektben tervezett fő attrakció keretében a templomkertben megépítésre kerül egy turisztikai látogató épület, egy történelmi emlékpark, szabadtéri színpad, valamint játszótér és parkoló is kialakításra kerül a település központjában található templomkertnél. A projektmenedzser tájékoztatása alapján június végén kezdődnek a kivitelezési munkálatok és az év végén már megújult környezetben várjuk a látogatókat és a helyi lakosokat.

A fejlődés másik fontos területe a szociális háló megújítása volt. 2016-ban bevezettük a lakhatási támogatást, a gyógyszertámogatást, 2018-ban pedig jelentősen bővítettük a települési támogatásra jogosultak körét. A jogosultsági kör bővítésének köszönhetően ebben az évben már havonta 274 fő részesül lakhatási támogatásban (4.000 Ft/hó), 98 fő pedig gyógyszertámogatásban (6.000 Ft/hó). Az önkormányzat újra csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, melynek keretében a felsőoktatásban részt vevő kocsordi fiatalokat támogatjuk havi 5.000 Ft-tal, a községben első lakást vásárlók számára pedig vissza nem térítendő támogatást biztosítunk.
Önkormányzatunk immár harmadik éve sikeresen pályázott a szociális célú tüzelőanyag támogatásra kiírt pályázatra, amelynek keretében barnakőszén megvásárlásával és a jogosultak részére történő kiosztásával segítjük a rászorulókat a téli tüzelő biztosításában. 2016-ban 222 fő, 2017-ben 480 fő, 2018-ban pedig már 500 fő részesült ebben a támogatási formában.
A tavalyi évben vezette be az önkormányzat az évi egyszeri élelmiszercsomag támogatást, amelynek keretében 3.000 Ft értékű tartós élelmiszert vásároltunk és a település minden háztartásába eljuttattunk az év végén.

Az infrastrukturális fejlesztések keretében több ezer méter járda, valamint belvíz- és csapadékvízelvezető rendszer épül, újul meg a községben közfoglalkoztatás keretében és önerős fejlesztésekből. Aszfaltozási pályázatainknak köszönhetően a mellékúthálózat kritikus pontjait újítottuk fel és a jövőben is folytatni kívánjuk ez irányú munkánkat, jelenleg a Táncsics utca mindkét oldalának felújítására szeretnénk pályázatot benyújtani.
Nagy hangsúlyt fordítunk a parkosítási munkák elvégzésére is, az elmúlt években felújítottuk, virágosítottuk meglévő parkjainkat, valamint új parkokat is hoztunk létre, ahol rengeteg lombhullató és örökzöld növényt, évelő és egynyári virágokat ültettünk a munkatársaimmal közösen, a helyi lakosok és a településen áthaladók legnagyobb örömére.

A közösségi életet is felpezsdítettük a településen. Ennek keretében igyekszünk minél változatosabb, színesebb programokat szervezni a közösség összekovácsolása érdekében. Ide sorolhatjuk például a nemzeti ünnepeink alkalmából szervezett megemlékezéseket, ünnepségeket, az adventi forgatag megrendezését, a Mikulás- és karácsonyi ünnepségünket, a Mindenki Karácsonyát, a „Tök jó délutánt”, a Tour de Gát rendezvényhez csatlakozást, Idősek Világnapi ünnepséget és még sorolhatnám.
A közösségi rendezvényeink közül az egyik legmeghatározóbb természetesen a falunapi rendezvényünk. Idén már harmadik alkalommal rendezzük meg a Kocsordi „Csikos” Falunapot, ahol évről évre egyre színvonalasabb, hangulatosabb programokkal várjuk a helyi lakosokat és a falunapra látogatókat. Egy kis ízelítőként: idén olyan sztárvendégek érkeznek majd Kocsordra, mint G.w.M, Ganxsta Zolee és a Kartell, Nótár Mary, Gáspár Laci, Rózsás Viki és Poór Péter, Soós Fecó & Hencsy. Egész nap arcfestéssel, ingyenes lovaglással és íjászkodással, motoros siklóernyő repüléssel, koktélbárral, kürtőskaláccsal, lángossal, vattacukorral, vidámparkkal, ugrálóvárral, hagyományos falusi ételek és italok széles választékával várunk mindenkit!

Összegzésként elmondhatom, hogy mindezek nem valósulhatnának meg egy fiatalos, lelkes és alázatos munkaközösség nélkül. Ezúton is szeretném megköszönni a Képviselő-testület és a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzati intézmények dolgozóinak munkáját, támogatását, akik segítik a kitűzött célok megvalósítását és hozzájárulnak Kocsord még szebbé, élhetőbbé tételéhez.”