Kraszna-Horgászegyeseület KOCSORD

KRASZNA-HORGÁSZEGYESÜLET KOCSORD

Horgászegyesületünk 1978-ban alakult, akkor kizárólag kocsordi horgászok hozták létre. Megalakuláskor elsődleges cél volt a saját vízterület kialakítása, amely az alakulást követő 3. évben megvalósult.  A mindig is vízállásos Kirva nevű földterületen hoztuk létre tavunkat. A tó kialakításában az akkori vezetőség munkálkodott, természetesen a tagság támogatásával.

 

Kósa Árpád elnök, Bakos Ferenc, Felföldi Lajos, Molnár Sándor, Sáfár László, Somlyai József, Szabó Jenő  alkotta vezetőség mellett  Czellár Istvánnak volt feladata a kivitelezési tervek elkészítése és lebonyolítása. Jelentős mennyiségű társadalmi munka és jó baráti segítséggel, boldogan lehetett nyitni a csapot az öntöző csatorna tározójának part oldalára épített zsilipen.

Az elkészült tó  130 fő részére biztosított horgászati lehetőséget. Területe 6h. A terület tulajdonosa a Kocsordi Önkormányzat, halászati hasznosítója a Kraszna Horgászegyesület. Bérleti szerződésünk 2021-ig szól.

2001-ben szükségesé vált a tó felújítása, a horgászok 6millió forintja mellett jelentős önkormányzati és pályázati segítséggel 15millió forintból újult meg tavunk. A tervezés, a pályázat létrehozása és a kivitelezés felügyelete Jakab Zsigmond akkori elnökünk jelentős munkájának eredményeképpen valósult meg.

A tó mostani alakja 170fő részére biztosít horgászati lehetőséget, a külső 1km-es ív versenyek lebonyolítására alkalmas.  Biztosított a másik oldalra való biztonságos átjárás /híd, széles átjáró/.

A nagy tó mellett 2003-ban egy kis tó is ki lett alakítva, ekkor kapott szilárd burkolatot, a tóhoz vezető út.

2012-ben az önkormányzat segítségével és természetesen a tagság társadalmi munkájával filagória épült.

2015-2016-os években főzőhelyek lettek felépítve.

Tavunk a horgászat mellett, jó lehetőséget kínál szabadidős programok lebonyolítására.

A Kraszna Horgászegyesület amellett, hogy lehetőséget ad ezen programok lebonyolítására, magunk is szervezünk ilyeneket.

Így már hagyomány a Majális, különböző horgászversenyek szervezése lebonyolítása.

Mi igyekszünk más horgászegyesületekkel és civil szervezetekkel jó kapcsolatot fenntartani. Elsősorban a helyi civil szervezetekkel való együttműködés a célunk. 

Vannak horgász barátaink a Szlovákiai Bodrogszerdahelyen, Csepelen.

Minden évben vendégek vagyunk Hollóházán /Pajtás Zsigmond és Dr. Barkaszi Sándor sokat segített a kapcsolatunk kialakításában, fenntartásában /Turistvándiban is jól ismerik a Kocsordi Csíkos Halászlevet és a sült halat /nem csíkot sütünk, mert védett hal, de az lenne stílszerű/.

Természetesen, ahol megjelenünk ott nemcsak a horgászegyesület jó hírének öregbítésén, hanem Kocsord jobb megismerésén   is ténykedünk.

Tagságunk összetétele változott a kezdetekhez képest, a helyi lakosok mellett a környező településekről is járnak hozzánk horgászni /főleg Mátészalkáról/.

Tagságunk ponty centrikus, mint nagyon sok horgász, ez a fajta domináns tavunkban. Nagyon örülünk a 3-4 kg-os süllőknek a ritka csukáknak, a balin, a 10kg-os amur fogásának. 

Mi azt szeretnénk, hogy tavunk környezte rendezett ápolt legyen, a horgászat mellett teret tudunk biztosítani más szabadidős rendezvényeknek is. Mindenkit szívesen látunk, aki kikapcsolódásra, pihenésre vágyik.

Jakab János
Elnök