Ünnepi megemlékezés Kocsordon

Ünnepi megemlékezés Kocsordon

„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”
(Kossuth Lajos)

Méltóképpen emlékezett a Kraszna partján fekvő Kocsord az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére.

Kedves Kocsordiak!

Ebben az évben március 14-én tartottuk ünnepi megemlékezésüket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére.

Polgármesterségem egyik alappillére, hogy a magyar nemzet történelmi eseményeire, és történelmi hőseire megemlékezéseket szervezzünk települési szinten is.

Az elmúlt néhány évben ilyen megemlékező események voltak: március 15, június 4 – a trianoni békediktátum évfordulója, augusztus 20 – államalapításunk ünnepe, október 23 – az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója.

Büszke vagyok arra, hogy ezeket a rendezvényeket egyre többen látogatják településükön és érezhető a kulturális fellendülés, amelyet a településünk jövő nemzedéke fogja számunkra viszonozni, hiszen ahogy gróf Széchenyi István mondja: "Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn." Ezt tartom szem előtt jómagam is.

Úgy gondolom, hogy a tegnapi nap folyamán méltóképpen emlékeztünk a márciusi ifjakra, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Az ünnepi megemlékezésen jelen voltak egyházaink képviselői: Bartha Mária Zsuzsanna unitárius lelkész, Takács Zoltán baptista lelkész, akik megosztották egyházfői gondolataikat az emlékezőkkel a nemzeti hősökkel és e hősök céljaival kapcsolatosan.

A Képviselő-testületi tagok közül jelen voltak: Czellár István Endre alpolgármester, Kósa Anita, Gombos Lászlóné és Pajtás Zsigmond települési képviselők.

Megtisztelte rendezvényünket ismét Dr. Apáti István országgyűlési képviselő úr, aki beszédében a szeretetről, az egészségről és a szabadságról szónokolt – természetesen fejet hajtva a nemzeti hősök emléke előtt.

Polgármesterként mi másról beszélhettem volna, mint az összefogás erejéről. Hiszen a márciusi ifjak felismerték, hogy az összefogás erejüket megsokszorozza, tudták, hogy nagy dolgokra képesek, ha összefognak. Mindez igaz egy vidéki település lakóira is, hiszen Kocsord a mi kis országunk, földünk, életterünk. Minden nap küzdünk, hogy szebbé élhetőbbé tegyük településünk.

Ahhoz, hogy a múltban és a napjainkban kitűzött célokat meg tudjuk valósítani, bíznunk, kell egymásban és össze kell fognunk. Ez az egyetlen helyes út melyen járva, meg tudjuk valósítani a közösen elképzelt terveinket.

A színvonalas műsorról ez alkalommal is a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda és a Kocsordi Jókai Mór Általános Iskola növendékei gondoskodtak.
Ezúton is köszönöm a gyermekeknek és felkészítőiknek a műsorszámokat.

A Szamosszegi Férfi Népdalkör pedig 1848-49-es katonanótákkal emlékeztetett minket a kor hőseire.

Köszönöm mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket, hogy méltóképpen emlékezhettünk nemzetünk nagyjaira!

További fotók az eseményről: megtekinthető ide kattintva!

Üdvözlettel:
Földi István