Polgármesteri beszámoló: 2017.05.04.

 

Polgármesteri beszámoló: 2017.05.04.

 

Polgármesteri beszámoló – 2017.03.17. – 2017.05.04.

 

Kedves Kocsordiak!

Az alábbiakban kívánok számot adni a fenti időszak eseményeiről:

A jó idő megérkezésével elkezdődött a térkövek gyártása is, melyeknek több típusát is készítjük: a cirádás és csontos térkövet valamint járólapokat is öntünk. Újdonságként készítjük településünkön a fűbetont is. Az elkészült térköveket, járólapokat a járdák, belvízelvezetők és parkolók kialakítására használjuk fel.

Elkezdtem a településünkön lévő krónikus betegek felkeresését, hogy felmérjem, milyen módon tudnánk ezeknek az embereknek segíteni. Önkormányzatunk megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy anyagi támogatást nyújthassunk nekik, ezzel is támogatva a gyógykezelésüket, felépülésüket.

A Hunyadi utca katonavégesi szakaszának jobb oldalán belvízelvezető árok- és járdafelújításra kerül sor. Az ehhez szükséges betonelemeket a kocsordi térkőüzemben folyamatosan gyártják. Az érintett szakaszon a kapubejárók teljes felújítására kerül sor a kapubejárók korszerű és szakszerű vízszintbe helyezése miatt.

Az Elektronet sikeres pályázatának köszönhetően elkezdődtek településünkön a munkálatok, melynek során optikai földkábelek kerülnek elhelyezésre a település minden utcájában. A munkálatok befejezését követően a község minden háztartásában elérhető lesz a jó minőségű, szélessávú internet, több csatornás televízió és modern vezetékes telefon.

Újra lesz falunap Kocsordon! A Képviselő-testület a falunap szervezésével kapcsolatos előkészületi feladatokat és a pénzügyi források elkülönítését! Ezúton is köszönöm nekik az együttműködést!

A Minden Gyerek Lakjon Jól program keretében sikeres pályázaton 89 főre fejenként 17 csomag vetőmagot nyertünk. A csomagban például burgonya, sárgarépa és egyéb konyhakerti növények találhatóak. Önkormányzati támogatásból pedig, ebben az évben leginkább burgonya, hagyma termesztéssel kívánunk foglalkozni, lehetőségeinkhez mérten. A belőlük termesztett zöldségeket például, településünk konyháján tudjuk majd hasznosítani, ezzel is hozzájárulva az egészséges és finom ételek elkészítéséhez.

Újra munkában Kocsord fűkaszái! Először a község külterületén, a kerékpárút mentén folynak a munkák, ezt követően a főutcán, majd a mellékutcákban is folyamatosan jelen lesznek fűkaszásaink. Önkormányzatunk – a tavalyi év gyakorlatához hasonlóan – idén is segítséget kíván nyújtani az idős, egyedül élő, segítségre szoruló lakosoknak a fűvágással kapcsolatosan.

Kocsord egy szupermodell szemszögéből: községünk felkeltette érdeklődését a híres modell, életmód trainer, a Biolifestyle online magazin szerzőjének, Ács Beatrix Hajnalkának, aki cikket írt településünkről.

A kiviteli tervek alapján a Magyar Közút megadta közútkezelői hozzájárulását a 49. sz. főút 23+499-23+657 km szelvénye között Kocsord település belterületi átkelési szakaszán, szelvényezés szerinti bal oldalon (vagyis a gyógyszertár és a trafik közötti területen) útpadka, járda és a meglévő térburkolat felújításához, vízelvezető folyóka építéséhez. A munkálatok már el is készültek, az új, térkövezett terület átadásra került.

Aláírtuk a megállapodást a Rotary Club Mátészalka elnökével, Vargha Ferdinánddal, amelynek eredményeképpen Kocsord is részt vesz a 2017. május 13-án megvalósításra kerülő Rotary Tour de Gát” elnevezésű rendezvényen. Önkormányzatunk egy darab kerékpárt biztosít, amelyet a túrát teljesítő valamennyi résztvevő között a záró rendezvényen sorsolnak ki. A kocsordi megállóhelyen önkormányzatunk fedett információs pontot hoz majd létre, ahol a túra résztvevői számára ellátmányt biztosít. Ezen a ponton történik majd a túra útleveleinek lebélyegzése is.

Településünkre látogattak az m1 munkatársai, akik a kocsordi közfoglalkoztatással kapcsolatosan jöttek el hozzánk és tették fel kérdéseiket.

Kezdetét vette a település központjának kialakítása során a munkálatok második szakasza. Eztúttal a Família ABC, a baptista imaház, valamint a gyógyszertár előtti terület kap új, térkövezett burkolatot csapadékvíz-elvezetéssel és járólapokkal.

Önkormányzatunk segítő kezet nyújtott a Kraszna Horgászegyesületnek és felfrissítette a Kirva lapos horgásztó teljes területét. Elsőként Jakab Zsigmond néhai polgármester emlékére felállított kopjafát újítottuk meg, hogy méltóképpen emlékezhessünk rá, aki annyi mindent tett településünkért. A faelemeket, padokat festéssel és lazúrozással frissítettük fel. A vaselemeket rozsdamentessé tettük és újrafestettük. A tó teljes területén lekaszáltuk a füvet, munkásaink gereblyézést és gallykaparást is végeztek. A Képviselő-testület a Horgászegyesület részére 50.000 Ft támogatást biztosít a rendezvény lebonyolításához.

Pálinkafőzde látogatáson vettünk részt a csepeli és a kocsordi horgászegyesületek vezetőségével Szamosangyaloson, ahol kellemes beszélgetés mellett ismerkedhettek meg a csepeliek a szatmári pálinka kultúrával.

A majális ünnepségen koszorúzással emlékeztünk meg a néhai polgármesterünkre, Jakab Zsigmondra, akinek a tiszteletére a Kraszna Horgászegyesület kopjafát állított fel a Kirva lapos horgásztó területén.

A Kraszna Horgászegyesület szervezésében ismét megrendeztük majális ünnepségünket a Kirva lapos horgásztó területén, melyen a hűvös idő ellenére is szép számmal vettek részt a látogatók, meghívott vendégeink. Megtisztelte a rendezvényt jelenlétével Dr. Apáti István országgyűlési képviselő és Kovács Béla az Európai Parlament képviselője. Meghívott vendégként vettek részt Hollóháza és Géberjén polgármester asszonyai és az önkormányzatuk dolgozói, a Csepeli Horgászegyesület, az ópályi polgárőrség tagjai, a kocsordi polgárőrség képviselői, a Székely Hadosztály Hagyományőrző Egyesület, és a Kocsordi Nők Baráti Köre civil szervezet tagjai. Színvonalas műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda növendékei, valamint néptáncosok és hastáncosok is szórakoztatták a nézőket. Lantos Ferenc tangóharmónikájával gondoskodott a jó hangulatról.

A Kraszna Horgászegyesület által rendezett majális keretében főzőversenyre is sor került. A résztvevő civil szervezetek, önkormányzatok képviselői finomabbnál finomabb ételekkel indultak a győzelmi kupáért. Önkormányzatunk is versenybe szállt finom sertéspörköltjével, a „Polgármester kedvencével”, amely szép helyezést ért el a versenyen. A zsűri elnöke Deme László, a Kraszna Vigadó tulajdonosa volt. Zsűritagként vett részt az eseményen Jakab Zsigmondné „Zsóka tanár néni” és Szalay Kont református esperes.

Önkormányzatunk újabb pályázatot nyújtott be, ezúttal az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” keretében a „Belterületi utak felújítása” pályázati alcél tekintetében. A pályázattal 15.000.000 Ft támogatás igényelhető, melyet a következő, szilárd burkolatú utcáink fejlesztésére kívánunk fordítani: Szabadság, Ady Endre, Lakatos Lajos, Dankó Pista, Szegfű, Táncsics Mihály, Kazinczy Ferenc, Nagymező, Bem József, Váci Mihály utca. Célunk az említett útszakaszokon útalap pótlása, kátyúzás, nyomvályúk megszüntetése, aszfalt kopóréteg készítése, padkarendezés, az útburkolatra rárakódott földréteg tisztítása.

Felújítottuk a köztemető ravatalozóját: Szakembereink felfrissítették a faelemek lazúrozását, újrameszelték az épületet, újrafestették a falakat, lábazatot, bútorokat és kijavították az épület hibáit.

Üdvözlettel:
Földi István