Újabb sikeres pályázat! 107.872.300 Ft Unitárius egyháztörténeti, kulturális és turisztikai attrakció fejlesztésre Kocsordon!

 

Újabb sikeres pályázat! 107.872.300 Ft Unitárius egyháztörténeti, kulturális és turisztikai attrakció fejlesztésre Kocsordon!

Kedves Kocsordiak!

A Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete konzorciumi megállapodást kötött Kocsord Község Önkormányzatával és együttesen pályázatot nyújtott be a kocsordi műemléki unitárius templom és környezetének fejlesztésére, a jelen kor számára látogatóbaráttá tenni és turisztikai értékké fejleszteni.

 

Közös célunk ezzel kapcsolatosan, hogy a megyében egyedülálló unitárius templomot, településünk egyik ékkövét fejleszteni tudjuk, ezáltal településünk centrumát is csodálatosabbá tegyük.

A www.palyazat.gov.hu oldalon található „Támogatott projekt kereső” információi alapján a TOP-1.2.1-15-SB1 - Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés pályázati kiírásra benyújtott kérelemről 2017.11.10. napján támogatói döntés született, amelynek értelmében a pályázat 107 872 300 Forint támogatásban részesül.

Az oldalon található projekt összefoglaló és a támogatási kérelem alapján a tervezett fejlesztés 3 egymás követő telken kerül megvalósításra, amely magába a turisztikai attrakció fő célpontját, itt található az 1938-ban megépített és felszentelt unitárius templomot és a hozzá épített épületrészt, amely a papi lakot és a kiszolgáló termeket alkotja. A projektben tervezett fő attrakció kiegészítéseként a templomkertben megépítésre kerül egy turisztikai látogató épület, mely az alábbi elemeket foglalja magába:

1.Turisztikai fogadó tér és információs iroda, mely megfelelő helyszínt biztosít a turisták fogadására. A fogadó teremben lehetőség nyílik az idelátogatók számára információs, ismeretterjesztő füzetek és prospektusok terjesztésére, apróbb szuvenírek és helyi termékek megvásárlására. A fogadó térség szociális blokk (akadálymentes mosdó, wc) elérhetőséget is magába foglalja.

2.Interaktív bemutató terem. Itt a látogató megismerkedhet az unitárius egyházzal, annak történetével, az építészeti örökségben és a kultúrában betöltött szerepével Erdélyben, Magyarországon és a világban. A terem kialakítása során arra törekszünk, hogy funkcióját tekintve több eseménynek is tudjon színhelyet biztosítani (pl.: előadásoknak, további tematikus kiállításoknak).

3.Turisztikai kiállító terem, mely bemutatja a Magyarországon egyediként nyilvántartott Szabolcs-Szatmár Bereg megye középkori templomait, a máriapócsi nemzetközi hírű zarándok helyet, a kiemelkedő egyházi építészeti értékeket (pl.: Nyírbátor), a népi építészeti vallási értékeket (pl.: Csaroda, Tákos). Az épületből ezután egy sétányon áthaladva, mely az attrakció második kiemelt területe lehetőség nyílik a templomig elsétálni. Ezen a területen egy történelmi emlékpark kerül megépítésre (zöldfelületi fejlesztéssel, kerti bútorokkal), melynek információs tábláit elolvasva megismerheti a látogató az unitárius vallás fontosabb történeti pillanatait. A harmadik projekt helyszín a sarok telek, mely jelenleg magán tulajdonban van, azonban a tulajdonosok eladásra szánják és az egyháznak elővásárlási joga van felette. A projekt keretében a telken lévő ház lebontásra kerül és a turisták fogadására alkalmas terület kerül kialakításra, megfelelő számú parkoló kiépítésévél.

Ezen kívül még egy szabadtéri teret is tervezünk kiépíteni, mely különféle nyári események, találkozók pódiumaként szolgálna. A fő turisztikai attrakcióhoz tartozó további kiegészítő fejlesztési elemek: - a három területi részt határoló kerítés, - játszó sarok a gyerekek részére, - gyülekező, pihenő rész, - külső információs tábla.

A pályázat sikerességéhez nagy mértékben hozzájárult a politikai lobbierő is, segítőink mindent megtettek annak érdekében, hogy pozitív irányban bírálják el ezt a pályázatot.

Gratulálok Bartha Mária Zsuzsanna unitárius lelkész asszonynak és az unitárius egyháznak!

Gratulálok a Képviselő-testületnek és Kocsord minden lakosának!

Úgy gondolom, hatalmas mérföldkő ez településünk életében!

Üdvözlettel:
Földi István